NITS – TREE HOUSE FIRE (EP)

Artiest info
Website
facebook
Label: WERF Records
 

De Nederlandse popgroep ‘The Nits’ werd in 1974 in Amsterdam opgericht door zanger, gitarist, pianist en songtekstschrijver Henk Hofstede, toetsenist Robert Jan Stips en drummer-percussionist Rob Kloet. Dat betekent dat 2024 een heus jubileumjaar voor dit trio is geworden, ware het niet dat ze op 16 mei 2022 door het noodlot werden getroffen toen hun eigen opnamestudio ‘De Werf’ in Amsterdam volledig vernield werd door een zware brand: studio, opname-apparatuur en alle instrumenten werden daarbij tot as herleid.

Naast de studio stond een mooie groengebladerde boom die er ook na de brand nog steeds staat en die ‘Nits’ (het lidwoord ‘The’ werd uit de groepsnaam verwijderd) de inspiratie bezorgde voor de titel van de zes nummers tellende EP die ze 50 jaar na hun oprichting hebben uitgebracht. “Tree House Fire” heet dit album dat in totaal 24 minuten nieuwe songs bevat van ‘Nits’.

De fatale brand in hun gedurende meer dan 40 jaar gebruikte opnamestudio vormt het centrale thema van de zes liedjes op deze plaat met songtitels als “The Tree” en “Month Of May” die u beiden op de video’s kunt beluisteren. Maar ook de vier andere tracks “Big Brown Building Burning”, “The Bird”, “The Attic” en afsluiter “The Wind Has No Clothes” refereren in hun teksten naar het tragische gebeuren.

De vele hits van ‘Nits’ (dat rijmt) opsommen is haast onbegonnen werk maar we vinden een speciale vermelding van songs als “Nescio”, “In The Dutch Mountains”, “Adieu, Sweet Bahnhof”, “Sketches Of Spain” en “J.O.S. Days” toch zeer de moeite waard. Ook meerdere van hun meer dan 30 uitgebrachte albums konden op een vlotte verkoop rekenen en hun sfeervolle optredens in de Benelux waren haast altijd uitverkocht.

In maart en april 2024 zullen ze hun muzikale kwaliteiten en capaciteiten nogmaals komen etaleren tijdens ‘NIT50 Tour’-concerten in Nederland en België met tussendoor ook nog een show in Frankrijk (Straatsburg) en Zwitserland (Zürich). Ons advies daarbij is: gaat deze gouden jubileumband met een heel eigen(tijds) geluid dan mee beleven! Of voeg dit leuke EP-tje toe aan uw discotheek-verzameling.

(valsam)